Etta i Stockholm vs paradvåning i Säffle

En ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling i samarbete med Svensk Mäklarstatistik visar hur många kvadratmeter man får för en miljon kronor.

I Säffle räcker pengarna till hela 354 kvadratmeter bostadsrätt, medan köpare i Stockholm får tränga ihop sig på 15 kvadratmeter. Vad gäller villor ligger Sollefteå bäst till – 198 kvadratmeter. Lidingöborna får nöja sig med ett hus lika stort som Stockholmslägenheten.

– Som bostadsköpare finns det just nu mycket att välja på och därmed goda möjligheter att hitta sitt drömboende. Den som kan tänka sig att bo en bit utanför de större städerna kan få betydligt mycket mer bostad för pengarna. Bosätter du dig exempelvis i Eskilstuna eller Västerås, som bara tar en timme till Stockholm, får du tre gånger så mycket yta för samma slant, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett uttalande.

Åtta av de tio dyraste kommunerna för bostadsrätter ligger i Stockholms län, med Göteborg och Mölndal som uppstickare på plats sju och nio. Billigast kommer man undan i Västernorrlands län, följt av Värmland och Norrbotten.

Statistiken baseras på överlåtelser maj 2018-april 2019.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling/Svensk Mäklarstatistik