Dom: Par får inte lämna förhandsavtal

En dom från Stockholms tingsrätt på tisdagen slår fast att ett par som ville dra sig ur ett förhandsavtal för en lägenhet på grund av försening inte har rätt att göra så, rapporterar tidningen Privata Affärer.

West side Solna BILD: SSM

Det handlar om en bostad i Brf West side Solna av bostadsutvecklaren SSM som alltså vann tvisten.

Bostadsutvecklaren hade angivit ett preliminärt inflyttningsdatum, men det innebär enligt tingsrätten inte att det var avtalat. ”En försening av tillträdet enligt det här förhandsavtalet kan komma i fråga först när datum för tillträde meddelats”, skriver de.

Bostadsjuristen Ingrid Uggla säger till Nyhetsbyrån Direkt att hon hoppas att domen överklagas.

– Att anses vara bunden av ett köpeavtal för en bostad, trots att datumet för inflyttning är okänt, är orimligt och bör anses vara oskäligt. I tidpunkten för upplåtelse ingår rätt till tillträde i nära anslutning.

En rådman i tingsrätten var skiljaktig med motiveringen att de som tecknar förhandsavtal är konsumenter och att upplåtelsetidpunkt ska skydda dessa.

Ett fall med en annan utvecklare, där Stockholms tingsrätt dömt fördel köpare efter tio veckors försening, är överklagat till hovrätten.