Allt vanligare med köpuppdrag i Finland

Precis som här är det i Finland vanligast att anlita mäklare när man ska sälja – men nu börjar det ändras.

Det säger vd:n för finska Sb-Hem Jukka Rantanen i ett pressmeddelande efter att antalet köpuppdrag mer än fördubblats på ett år.

– Det ser ut som att köpuppdragen blir populärare på vår bostadsmarknad. Av våra kunder berättar många att det var tidsbristen som fick dem att låta en mäklare söka ett nytt hem eller en investeringsbostad. Mitt i det stressade arbetslivet eller under småbarnsåren räcker tiden helt enkelt inte till för den process som köpet eller bytet av bostad är.

Enligt honom frågar även seniorer, rörelsehindrade och folk som byter hemort efter tjänsten.

– De som flyttar hem från utlandet använder allt oftare en mäklare till att leta efter ett nytt hem. De har sällan möjlighet att åka omkring och titta på bostäder som är till salu, säger Jukka Rantanen.

Köpuppdrag kostar ingenting för den intresserade köparen förrän affären är ett faktum. Fördelen för mäklaren är att om hen hittar ett objekt till en köpuppdragskund har säljaren fått sin köpare serverad på en bricka.

– Med ett avtal om köpuppdrag söker mäklarna uttryckligen sådana bostäder som ännu inte satts till salu. Därför är säljaren ofta beredd att beakta priset.

Hos Sb-Hem har de nu folk som söker allt från små ettor till stora familjebostäder.

– Allt fler verkar ta vara på möjligheten när de förstått att de faktiskt inte kan förlora något, säger Jukka Rantanen.