Utbudet av nyproduktion lägst sedan 2017

Utbudet av nyproducerade lägenheter minskar i riket, visar ny statistik från Hemnet. Vecka 15 fanns det färre än 10 000 nyproducerade bostadsrätter på deras marknad och det har inte hänt sedan hösten 2017.

Jämfört med förra året är det en minskning med 11 procent.

– Det är tydligt att vi har en nedåtgående trend för utbudet av nyproduktion. Vi kan se att det inte kommer ut lika många nya bostäder som när marknaden var hetare runt 2016-17, Vi ser också att det är förhållandevis svårt att sälja på ritning, medan det som är inflyttningsklart, och ofta prissänkt, går förhållandevis bra att sälja, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Men det är skillnad mellan olika regioner, och en nedgång i Stockholm påverkar hela rikets siffror. På årsbasis ökar utbudet av nyproduktion i Västra Götaland och Skåne.

– Det finns en stor lokal variation. I Skåne var till exempel utbudet på all time high i mars, säger Erik Holmberg.