Tio veckors försening häver köp

Om bostaden blir tio veckor försenad har bostadsrättsköparen rätt att häva sitt förhandsavtal. Det konstateras i en dom i Nacka tingsrätt, rapporterar Fastighetsvärlden.

Domen är en av de första i ett antal tvister där bostadrättsköpare velat dra sig ur sina köp när bostäderna försenats. I det här fallet var det ett par som tecknat förhandsavtal om en bostad hos Tribecagruppen i Nacka. Lägenheten skulle preliminärt upplåtas i augusti 2017 och tillträdet var satt till januari i fjol.

Den 10 april samma år hävde de avtalet eftersom bostaden inte var färdig. Samtidigt krävde de tillbaka förskottet på 1,1 miljoner kronor.

Nu har alltså Nacka tingsrätt gått på parets linje – de ska få tillbaka hela förskottsbetalningen. Tribecagruppen var minst tio veckor sen med tillträdet när hävningen ägde rum, och ”det kan inte anses vara i skälig tid”, skriver tingsrätten.

Köparnas advokat Carl Magnus Lundqvist är nöjd med utfallet.

– Man får se det här ur ett konsumentperspektiv, det här är den största affären många konsumenter gör. Är lägenheten inte färdig i tid så har man rätt att häva avtalet, säger han till Fastighetsvärlden.

Han tror dock att Tribecagruppen kommer att överklaga till hovrätten eftersom domen ännu inte är vägledande.

– Men jag är inte säker på att prövningstillstånd kommer att beviljas. Det är nog 50/50.