Mindre villor har ökat mest i pris

Små hus – 50-100 kvadratmeter – och villor från 50-talet har gått upp mest i pris de senaste fem åren.

Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

BILD: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Prisökningen är en följd av ökad efterfrågan på välplanerade hus.

– Bostadsbristen i kombination med att räntan varit historiskt låg de senaste fem åren har bidragit till att vi fått kraftiga villaprisökningar. Det har lett till en ökad efterfrågan på små och yteffektiva hus som nyttjar planlösningen maximalt, vilket 50-talsvillor ofta gör, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett uttalande.

50-talsvillorna har gått upp med 49 procent de senaste fem åren, att jämföra med villor från 2000-talet som gått upp med 35. Villor på 50 till 100 kvadratmeter har gått upp 50 procent sedan 2013, medan jättehusen på 200-400 kvadratmeter ökat minst, 35 procent.

Många av de små villorna är renoverade fritidshus.

– De senaste åren har det skett en standardhöjning på fritidshus. Många har vinterbonat sommarstugan och i samband med en försäljning kan den då likställas med en mindre villa, och det är hett eftertraktat av många köpare, säger Marcus Svanberg.