Allt färre påbörjade bostäder – lägst sedan 2014

För första gången sedan 2014 faller antalet påbörjade bostäder till under 40 000 nästa år.

Det spår Sveriges Byggindustriers halvårsrapport Byggkonjunkturen som kom i fredags.

Prognosen visar att tappet mellan 63 000 under konjunkturtoppen 2017 till 39 500 nästa år är nästan 40 procent.

– Högkonjunkturen är över. Politik, näringsliv och fackliga organisationer måste samla sig för att återställa tempot i samhällsbygget, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier, i ett uttalande.

Bara mellan 2017 och 2018 föll nyproduktionen av bostadsrätter med över 30 procent.

– Bostadsbyggandet hänger inte med befolkningsökningen. Sverige har vuxit med nästan en halv miljon invånare sedan 2014. Samtidigt är nyproduktionen av bostäder tillbaka på samma låga nivåer som innan uppgången.

Catharina Elmsäter-Svärd menar att bostadspolitiken är ett generationssvek.

– Allt fler unga vuxna kan inte köpa en första bostad utan tvingas ut på en dyr andrahandsmarknad.

Sveriges Byggindustriers chefsekonom Fredrik Isaksson som ligger bakom konjunkturprognosen säger i samband med releasen att det som från början var gynnsamt inte räckte när kreditregleringarna slog igenom.

Ökad sysselsättning, ökade disponibla inkomster, rekordlåga räntor och stark befolkningsutveckling kunde inte hävda sig.

– Det är många hushåll som inte längre ges möjlighet att förverkliga sin dröm om att få flytta in i en bostad de själva äger. Sammantaget betyder det att den faktiska efterfrågan på nya bostäder minskar och då sjuker också byggandet.

Läs hela rapporten här (pdf).