Att gå på visningar för bostäder utomlands kan visa sig komplicerat om man inte har tid eller lust att resa fram och tillbaka.

Nu visar dock en undersökning av Fastighetsbyrån att svenskarna blir alltmer öppna för att köpa på distans – efter visningar i Virtual Reality.

BILD: Fastighetsbyrån

40 procent av de tillfrågade säger att det beror på VR-visningens kvalitet men att de eventuellt kan tänka sig det, medan 17 procent är helt säkra på att det skulle gå bra. 43 procent är fortfarande skeptiska och vill se bostaden på plats.

– Det finns flera positiva aspekter av VR-visningar, både ur miljö- och konsumentperspektiv. Bra VR-upplevelser skapar stora möjligheter för de som kan tänka sig att köpa på distans. Och de kommer bara att bli fler i takt med att teknikacceptansen ökar, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.

Denna efterfrågan har fått Fastighetsbyrån att satsa på en ny app som löpande laddar bostäder för den hugade att se sig om i.

– Som första svenska mäklare gör vi nu en långsiktig satsning på VR i större skala, för alla kontor i Spanien och Portugal. Med den egna appen och Oculus Go kan vi skapa en ännu bättre och mer verklighetstrogen upplevelse, säger Daniel Nilsson.

Headset med Oculus Go kommer att finnas på alla kontor i Spanien och Portugal och på ett par utvalda i Sverige. Dit kan spekulanter gå för att titta på bostäder och få mer information.