Den 1 februari tillträdde Liza Nyberg som ny vd för Sveriges största ägardrivna mäklarföretag, Svensk Fastighetsförmedling.

– Det känns fantastiskt roligt att återigen få jobba i en bransch med en av de viktigaste och i de flesta fall den största investeringen som vi gör – vår egen bostad, säger Liza.

Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling

Intervjun var med i MäklarVärlden nr1/19,  läsa hela tidningen här:

Den 1 februari lämnade Svensk Fastighetsförmedlings tillförordnade vd, Petra Wester, över ansvaret till nya vd:n Liza Nyberg. Petra kommer fortsätta arbeta på mäklarföretaget med att utveckla flera nya verksamhetsområden.

När vi når Liza har Svensk Fastighetsförmedling avslutat rekryteringsprocessen med att hitta en ny vd. Valet föll på Liza och på hennes meritlista står att hon tidigare bland annat varit Head of Personalbanking i Danske Bank, CEO för Skandiamäklarna och Landshypotek samt Collector Bank.

I alla olika roller som jag har haft har det handlat om tillväxt – göra fler affärer och utveckla verksamheten samt kunna rekrytera de bästa medarbetarna. Det kommer jag att ta med mig till Svensk Fastighetsförmedling, säger Liza.

2017 fick Liza Universums hederspris i Employer Branding och hon säger att hon tycker kulturen är det viktigaste av allt och att hon är en ärlig, rak och prestigelös ledare, som leder med energi och hjärta

Jag vill att medarbetarna ska tycka att det är kul att gå till jobbet och inspireras av varandras kunskap och viljan att driva verksamheten framåt tillsammans. Priset fick jag för att jag alltid lägger stor vikt vid employer branding.

Bygga vidare

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största ägardrivna fastighetsmäklarföretag. I mer än 80 år har man hjälpt svenskarna att hitta boende. Liza vill bygga vidare på all erfarenhet företaget med dess medarbetare besitter.

Svensk Fastighetsförmedling ska fortsatt vara den största ägardrivna kedjan och vi har ambitioner att växa ännu mer. Då handlar det om att leda verksamheten på ett sådant sätt att det ger förutsättningar för en fortsatt tillväxt, attrahera de bästa medarbetarna och se till att vi har nöjda kunder, säger hon och ber att få återkomma om hur hon ska förändra Svensk Fastighetsförmedling.

Men vi ska definitivt växa.

Tappat marknadsandelar

När det gäller mäklarbranschen och vilka utmaningar den står inför säger hon att den, som alla branscher, behöver vara klok i sin digitala utveckling och komma ihåg att det digitala behövs i kombination med det personliga mötet.

Vilken Lizas största utmaning själv är på nya jobbet vet hon först då hon har jobbat några månader.

Men det klart att en utmaning som vi har är att Svensk Fastighetsförmedling har tappat marknadsandelar. Våra viktigaste framtidsfrågor är därför bland annat att rekrytera de bästa mäklarna, arbeta med digitalisering kontra det personliga mötet och affärsutveckling.

Varför man ska välja Svensk Fastighetsförmedling och inte någon annan mäklarfirm menar Liza är att Svensk Fastighetsförmedling är en av de få mäklarföretaget som har som fokus och prioritering att vara den absolut bästa mäklaren vid en försäljning, inte genererar bolån till sin ägare.

Svensk Fastighetsförmedling har både en djup och bred kunskap om bostadsmarknaden som en av de största och äldsta mäklarkedjorna.

Det Liza mest ser fram emot med det nya jobbet är att det en spännande bransch som berör alla.

Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att få vara med att fortsätta utveckla mäklarbranschen. Om kunderna, styrelsen och franchisetagarna är nöjda med mitt arbete, så kommer jag att vara vd på Svensk Fastighetsförmedling i många år.

TEXT: JONAS BERGHOLM

 

Liza Nyberg

Ålder: 55 år

Bor: Bostadsrätt inne i Stockholms city.

Familj: Min man Håkan och vi har två söner tillsammans, Hjalmar 25 år och Nils 21 år.

Karriär och utbildning:

Civilekonom

Swedbank i 16 år

CEO Bokredit

CEO Emric AB

CEO SkandiaMäklarna

Head of Personal Banking, Danske Bank

CEO Landshypotek Bank

CEO Collector Bank

 

Fem snabba med Liza Nyberg

Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Matte.

Är du morgon- eller kvällsmänniska? Morgonmänniska.

När lärde du dig senast nåt nytt? Varje dag.

Vad skulle du göra om du fick full lön i ett år utan att behöva jobba? Jag älskar att resa, så jag skulle se de delar av världen som jag fortfarande inte har besökt.

Hur ser ditt drömboende ut? Jag älskar vår lägenhet.

Läs fler artiklar från nr 1 här.