Mäklare dömd till fängelse för grovt bedrägeri

En fastighetsmäklare som i december dömdes för grovt bedrägeri har nu fått sin registrering återkallad, rapporterar Fastighetsmäklarinspektionen.

Sundsvalls tingsrätt. BILD: Hans Lindqvist/Wikimedia Commons

Brottet ska ha begåtts i april och maj 2016 och består i att mäklaren förmått målsägandena att sälja en fastighet till henne med ett underpris om åtminstone en miljon kronor.

Hon ska även ha fått dem att tro att hon agerade som mäklare istället för privatperson vid affären, bland annat genom att ha använt arbetsgivarens handlingar och visitkort.

Det utsatta paret är i sena åttioårsåldern och hade båda olika nivåer av demens, och det var enligt Dagens Juridik en vän till dem som reagerat. Vännen kontaktade kvinnans arbetsgivare som omedelbart gav henne sparken och gjorde en polisanmälan.

Kvinnan fick kontakt med paret första gången 2014. Då hade fastigheten, som ligger i Sundsvall, värderats till 3,5 miljoner kronor. De valde dock att avvakta denna gång.

Våren 2016 tog hon kontakt med dem igen och sa att hon själv var intresserad av att köpa huset, varvid de trodde att de kanske kunde få tre miljoner för det. Mäklaren ska då ha sagt att man nog måste gå ned till två miljoner eller mindre, och köpte det till slut för 2,5.

Tingsrätten ansåg det bevisat att huset vid köpet var värt minst 3,5 miljoner.

Mäklaren dömdes till fängelse i ett år och två månader men förnekar brott och har överklagat. Att domen ännu inte vunnit laga kraft saknar dock betydelse för FMI:s återkallelse. Detta då hon inte längre fyller kravet på redbarhet och lämplighet.

Kvinnan registrerades som mäklare 2013 och anmäldes till FMI tre gånger 2015-2016, varav en anmälan gällde fallet hon nu dömts för.