Här stannar svenskarna i sina hem

Svenskar flyttar allt oftare, men det finns fortfarande ställen där de stannar i decennier.

Det visar en undersökning Svensk Fastighetsförmedling gjort genom att kartlägga flyttströmmarna i några av landets största städer.

Ingen vill flytta från Djurgården.

I Stockholm är det Djurgårdsborna som flyttar allra minst. Blott ett av 327 hushåll har flyttat under en ettårsperiod och boendelängden överstiger 40 år.

I Göteborgsområdet är det Vittlefjäll som håller fast vid sina invånare – en av 117 flyttar under ett år och också där överstiger boendelängden fyra decennier. Rikets tredje stad, Malmö, har Glostorp med en utflyttning om en av 33 årligen och en boendelängd på 34 år i genomsnitt.

– Det säljs väldigt få bostäder i de här områdena och de som har turen att få tag på ett boende här drar sig ofta för att sälja, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett uttalande och rekommenderar samtidigt hugade spekulanter i dessa områden att tidigt ta kontakt med mäklare.

– Att starta dialogen med en mäklare tidigt oavsett om du vill köpa eller sälja ökar sannolikheten att göra en riktigt bra bostadsaffär.

Malmö har också området med allra flest flyttar: Östervärn, där det flyttas vart sjunde år. I Stockholm toppar Telefonplan och i Göteborg Sandarna.

– Det är en fin idé att bo för livet, men det är också förknippat med vissa riskeer. Ju längre tid vi bor i en och samma bostad desto dyrare kan det bli att flytta därifrån och i dagsläget är motstånden till att flytta alldeles för stora, säger Liza Nyberg.