…partner och fastighetsmäklare på Lundin Fastighetsbyrå och känd från SVT:s ”Husdrömmar”. Programmet följer familjens väg till drömhuset.

BILD: Peter Pousard

Hur kom det sig att ni var med i ”Husdrömmar”?

– Jag och min sambo satt på mitt kontor en sen kväll och jobbade tillsammans. Vi råkade se ett inlägg på datorn om att man sökte nya deltagare till programmet och kände ”kul, vi skickar in en ansökan för skojs skull”. Vi hade ingen egentlig förhoppning om att det skulle leda till något men formulerade ändå en liten text om bygget och om oss. Vi brukar vara väldigt spontana och hoppa på projekt som vi tycker verkar roliga och som ger oss erfarenheter. Det var mest ett infall i stunden som blev ett angenämt avbrott i en annars väldigt hektisk arbetsdag. Vi tänkte inte så mycket mer på det men så blev vi kontaktade nästan ett år senare och då tog vi oss en funderare men kom fram till att vi skulle hoppa på det – varför inte? Det ångrar vi inte i dag – en fantastiskt lärorik upplevelse och en härlig dokumentation av vår omfattande resa.

Hur trivs ni i huset nu då?

– Underbart bra. Vi är inte helt i ordning än och det är en hel del kvar att göra men känslan är ljuvlig. Bara det att vi har fått flytta in i vårt hem efter många år av lite halvt tillfälliga boendelösningar, det är stort. Detta är ett hem som vi vill stanna länge i.

Blev allt som ni hoppats eller har ni märkt av något ni inte tänkt på innan?

– Det blev lite bättre än vad vi har kunnat föreställa oss. Däremot lär man sig mängder under resans gång och ska man gå in på detaljer finns det antagligen en del med saker vi skulle kunnat göra lite, lite bättre. Vi har varit väldigt noga med att exempelvis förhandla om priser och köpa mycket material på auktioner, begagnatmarknaden och på så vis komma ner i pris. Det hade vi kunnat göra ännu mer intensivt i början av processen.

Emelie Tolinsson i nya huset. BILD: Peter Pousard

– För att uppnå det resultat som man vill åt så gäller det att hela tiden att planera, kontrollera och styra. Allt måste dubbelkollas flera gånger och trots att man kontrollerat allt så måste man ändå räkna med att man får fel med någon beställning eller liknande. Därför är ställtider viktiga så att inte tidsplanen hänger på att just den produkten måste komma exakt då. Vi visste och var inställda på att det skulle ta tid, men allt tar ändå mer tid än vad man tror. Eftersom vi varit inblandade och detaljstyrt allt och även byggt det mesta fysiskt själva så är de kunskaperna och erfarenheterna guld värda att kunna applicera i min yrkesroll som fastighetsmäklare – den uppsidan funderade jag inte så mycket på i början men den är enormt positiv.

Och hur går det med sommarhuset i Smögen…?

– Sommarhuset är ett pågående projekt där det får ta sin tid. Det är mer ett hobbyprojekt som inte har en bestämd tidsplan. Fokus där uppe kommer nog att vara fortsatt på utsidan och sedan gå på att börja färdigställa den ena lägenheten så huset delas upp till två separata boenden.

Så har ni fler byggplaner?

– Vi ska bygga två mindre hus på tomten på framsidan (komplementsbyggnad och attefallshus), vi har hela tomten kvar med uteplats, entrétrappa och gräsmatta på baksidan och en del på insidan att färdigställa. Så det finns definitivt att göra! Dock ska vi ta en kortare paus för att hämta lite energi och lunga oss lite ekonomiskt. Landa helt enkelt. Nu har vi ju ingen stress – vi är inne i huset och kan jobba på löpande utan att stå med dubbla boenden. Det ska bli väldigt skönt.

Här kan ni se ”Husdrömmar” med Emelie Tolinsson.