Strömsund och Ragunda ger mest boyta för lönen

Mest villa får man för lönen i Ragunda, medan Strömsund ger mest lägenhet för pengarna.

I Ragunda ger en genomsnittlig årsinkomst, 237 000 kronor, 118 kvadratmeter hus, men om man vill bo riktigt stort och dessutom slippa gräsmattan är det Strömsund som gäller. Där får man hela 531 kvadratmeter lägenhet för årslönen på 234 000.

Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings årliga kartläggning.

– Vår undersökning visar att bostadspriserna skiljer sig väldigt mycket åt över hela landet, men att även löneskillnaderna är markanta. Löneskillnaden är dock långt ifrån att kompensera för prisskillnaden i storstadsområden, vilket gör att man där måste räkna med att lägga en klart större andel av sin inkomst på boendet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Helt i linje med detta blir både villan på Lidingö och lägenheten i Stockholm fem kvadratmeter stora trots att årsinkomsterna snittar på 347 000 respektive 318 000.

Siffrorna är framtagna med stöd av Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik.