Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort en ny kartläggning avseende bostadsrättspriser i universitetsstäderna. Den visar att man får flest kvadratmeter för pengarna i Sundsvall.

Linköping är den stad där priserna på ettor sjunkit mest det gångna året, dyrast är ettorna i Stockholm.

– Som student letar man oftast efter en mindre lägenhet. Höga priser, skuldkvotstak och amorteringskrav har dock bidragit till att just dessa ökat i efterfrågan. Utvecklingen är allra tydligast i storstäderna där både bostadspriser och bostadsbrist är som störst, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

En genomsnittlig enrummare i Sundsvall går på 14 100 kronor kvadratmetern. Det är mer än tio tusen billigare än tvåan på listan – Västerås. Där är kvadratmeterpriset 24 700, och i Luleå landar det på 25 300.

Värst är i vanlig ordning Stockholm där priset ligger på 84 700 kronor kvadraten. De följs av Göteborg och Uppsala med 59 900 respektive 48 700 kronor.

Snittpriset för en etta i landet som helhet ligger på 47 500 kronor per kvadratmeter.

– Det är av yttersta vikt att få till bostadspolitiska överenskommelser som underlättar ungas entré på bostadsmarknaden. På sikt riskerar stora delar av en generation att annars helt utestängas från möjligheten att äga en egen bostad, säger Marcus Svanberg.