Kaggeholm på Ekerö 2018 års dyraste hus

Kaggeholm. BILD: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

2018 års dyraste hus gick loss på 89 miljoner kronor: herrgården Kaggeholm på Ekerö.

Det visar topplistan bostadssajten Booli tagit fram över förra årets dyraste försäljningar.

Inte oväntat dominerar Stockholms län med 38 av de 50 dyraste ägarbytena, där många hus är sekelskiftes och ligger nära vatten.

– Läget är fruktansvärt viktigt när det gäller de riktigt exklusiva objekten. Pampiga jättevillor lockar säkerligen, men att bo i till exempel Danderyd kan också vara lite av en statusmarkör säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Den näst dyraste försäljningen gällde just en villa i Danderyd som gick för 69,9 miljoner – en remarkabel prisutveckling sedan den såldes senast tre år tidigare, då för 31,8 miljoner. Samma gäller tredjeplatsen, också den i Danderyd, där priset ökat med 180 procent på sju år, från 23,2 miljoner 2011 till 64,9 miljoner 2018. Det ska dock understrykas att det inte finns några uppgifter om vilka renoveringar som gjorts.

Topplistan innefattar villor och gårdar och baseras på siffror från Lantmäteriet. Här finns en excelfil med topp 50 samt topp fem för varje kommun att ladda ned.