Fler än var tredje osäker på boendet om partnern går bort

BILD: If

En undersökning genomförd av försäkringsbolaget If visar att 37 procent av svenskarna antingen inte vet vad som skulle hända med boendet, eller skulle tvingas flytta, om deras partner går bort.

En plötslig förändring av en familjs livssituation kan slå hårt mot hushållsekonomin, och den svenska skuldsättningen ökar stadigt. Skuldkvoten har fördubblats sedan mitten av nittiotalet och ligger i dag på historiskt höga nivåer.

– Med stora skulder och höga levnadskostnader är svenska familjer i dagens läge mer beroende av att inkomsterna trillar in varje månad som vanligt. Det är inte alla familjer som har utrymme i månadskalkylen för en plötslig förändring av sin livssituation. Kanske ännu mindre så om vi framöver får ett scenario där räntorna börjar klättra, säger Jaan Köll, ansvarig för personförsäkringar på If.

16 procent av de tillfrågade uppger att de inte tror sig kunna bo kvar om partnern går bort, och ännu fler, 20 procent, vet inte eller har inte tänkt på det.

– Döden är förstås ingenting man vill tänka på. Men man kan alltid fråga sig: Skulle min familj klara sig utan min inkomst? Skulle jag klara alla våra månatliga omkostnader på egen hand?, säger Jaan Köll.

KÄLLA: If/YouGov