Delar av branschen inför nu en kvalitetsmärkning för att trygga bostadsrättsprojekt. Trygg Bostadsrättsförening kallas den och har bildats av Besqab, Bostadsrätterna, JM, Obos Sverige, Peab, Skanska och Veidekke Sverige tillsammans.

Försäkringsbolaget Gar-Bo står för certifieringen.

– Vi är glada över att branschen tar detta initiativ och att vi får uppdraget att jobba med certifieringen av projekten. Vi tror att det kommer att hjälpa till att trygga köpprocessen för den som vill bo i en nyproducerad lägenhet, säger Peter Wipp, vd på Gar-Bo.

Nancy Mattsson är ordförande för det nybildade samarbetet och säger att arbetet med Trygg Bostadsrättsförening har utgått från myndigheternas regelverk, men har fördjupat kraven på innehåll och redovisning särskilda för bostadsrättsföreningar.

– Vi landar nu ett års arbete och det är lika positivt att vi samlat oss kring gemensamma och högt ställda krav som att fler vill ansluta sig och sina projekt, säger hon och tillägger att det är viktigt att certifieringen handhas av tredje part och inte av aktörerna själva.

De aktörer som blir certifierade åtar sig att redovisa kritiska nyckeltal och obligatoriska uppgifter, och allt material kommer att göras tillgängligt på en kommande hemsida.

Syftet är att kunden så lätt som möjligt ska kunna jämföra och utvärdera föreningar och projekt samt att bidra till ökad förståelse för den gemensamma ekonomi det innebär.