Nyproduktion nu samma pris som övriga utbudet

Medelutropspriset på nyproduktion i Stockholm ligger för första gången på länge i samma nivå som successionslägenheter. Det visar nya siffror från Booli.

– Historiskt har trender på marknaden ofta börjat i Stockholm, så det är rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Priserna för nyproduktion och succession möts. BILD: Booli

Förändringen kommer från båda håll, både av minskande priser på nyproducerat och ökande på andrahandsmarknaden – men trenden är tydligast för nyproduktion. I september låg priserna på ungefär 72 000 kronor respektive 69 000 kronor per kvadratmeter, och trenden pekar vidare mot samma håll (se graf).

– En stor del av de nyproducerade lägenheter som lades ut för ett år sedan har prissänkts. Samtidigt ser vi att de nyproducerade lägenheter som läggs ut nu har ett lägre pris som är anpassat till det nya marknadsläget. För den som ska köpa betyder det att det finns många alternativ att välja mellan – en del av de nyproducerade lägenheterna till salu är dessutom inflyttningsklara,  säger Matilda Adelborg.