Fastighetsbyrån störst – Hemverket backar mest

Booli och Hittamäklare har tagit fram statistik över hur det går för Sveriges mäklarfirmor vad gäller publicerade annonser, deras totala värde och hur många aktiva mäklare respektive byrå haft under året.

Källa: Booli och Hittamäklare

Siffrorna visar att Fastighetsbyrån är den absolut största byrån, i både landet och de två största städerna. Dock inte i Malmö, där både Erik Olsson och Bjurfors är större.

Våningen & Villan sticker ut med att ha ökat mest procentuellt med antal mäklare och samtidigt ökat annonserna samt deras värde, medan Mäklarringens annonsmängd minskat samtidigt som antalet mäklare ökat.

Sämst har det gått för Hemverket, vars koncept innebär att säljaren gör vissa saker själv – som att hålla i visningen. Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, tror att det handlar om trygghet för kunden, då en uppåtgående marknad kan sköta sig själv på ett annat sätt.

– Slutsatsen jag drar är att när marknaden svajar väljer fler att ta hjälp av en mäklare som ansvarar över försäljningen hela vägen, säger hon.

Toppande Fastighetsbyrån har annonserat om ett totalt värde av närmare 89 miljarder det senaste året, trots en svajande marknad en ökning med nästan 5,8 miljarder från året innan.

Booli och Hittamäklare har gjort en excelfil med statistik över riket och de tio största kommunerna, och den laddas ned här.