Sverige har fått sin första riksarkitekt

I maj beslutade riksdagen att anta propositionen Gestaltad livsmiljö, för att stärka arkitekturpolitiken, och nu i september har Boverket anställt Sveriges första riksarkitekt.

Han heter Christer Larsson och är stadsbyggnadsdirektör i Malmö och också utredaren bakom arkitekturpolitiken, men är bara där på tillfällig basis. Tanken är att en ordinarie riksarkitekt ska anställas inom en månad, eller senast till årsskiftet.

– Vi behöver bygga mycket och rätt, då är det viktigt att frågan kommer igång. Med Christers långa erfarenhet kan funktionen få en flygande start, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, till tidningen Fastighetsnytt.

Anders Sjelvgren, generaldirektör Boverket. FOTO: Morgan Karlsson

 

Satsningen, som innefattar rekrytering av tolv nya arkitekter, är den största i myndighetens historia.

– Vår byggda miljö är en väldigt viktig fråga. Vi har bostadsbrist och många människor bor under odrägliga förhållanden. Vi måste lösa det långsiktigt bra, säger Anders Sjelvgren.

Christer Larsson själv säger sig inte vara intresserad av den permanenta tjänsten då han redan har ett jobb.

– Jag antar utmaningen för att ge satsningen en riktning, säger han till Fastighetsnytt.

Samtidigt anställdes Monica von Schmalensee, ordförande i Rådet för hållbara städer, för att stötta verksamheten under samma period. Båda upprätthåller sina tidigare tjänster och är anställda på deltid.