Härryda och Borås prisade på mässa

Västsvenska kommunerna Härryda och Borås prisades av Sveriges Byggindustrier på Nordic Property Expo i Göteborg i veckan. Härryda utsågs till Årets Kommun och Borås till Årets Klättrare.

Richard Mattsson, stadsarkitekt och Anders Glemfelt, näringslivschef i Borås fick pris. FOTO: Johanna Herbst

Priserna delas ut efter totalt 174 intervjuer med större byggföretag om investeringsklimat och samarbete i västsvenska kommuner. Härryda fick priset för att det är ”särskilt enkelt att få kontakt med kommunens tjänstemän”, att det är lätt att nå rätt person och för att näringslivsklimatet betraktas som gynnsamt för bygg- och fastighetsverksamheter.

– Det är jätteroligt. De senaste åren har vi tagit sats för att öka vår tillgänglighet och varit positivt inställda till det mesta. Priset är ett startskott och nu utmanar vi alla andra kommuner att bli bättre tillsammans som en region, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda.

Borås å sin sida är kommunen som gjort störst framsteg i Byggdialogindex sedan mätningarna startade. De har enligt byggföretagen bland annat förbättrat sin hantering av bygglov och sett till att kontakten med tjänstemän blivit bättre.

– Vi har ett annat bemötande nu och vi ska fortsätta klättra uppåt, säger Daniel Göök, näringslivsutvecklare vid Borås kommun.

Sveriges Byggindustriers Byggdialogindex har tagits fram av Demoskop vid tre tillfällen och inkluderar elva västsvenska kommuner som utvärderas på 15 punkter. Nordic Property Expo var första gången ett pris delades ut.