Experter tror att bostadsmarknaden kommer stabiliseras

Bostadspriserna kommer att stabiliseras under hösten – det tror bostadsexperter som Dagens Nyheter pratat med. Samma experter är kritiska för att rörligheten på bostadsmarknaden är låg samt att sådant som hindrar unga bostadsköpare glömts bort i valet. 

Hemnet har tidigare under sommaren rapporterat att ett sort antal annonser för villor och bostadsrätter har plockts bort från sajten för de inte blivit sålda.

– Förutom i Örebro, Dalarna och Kronobergs län, där antalet nyproducerade bostadsrätter till salu minskande något, har antalet osålda nyproducerade bostadsrätter till salu ökat överallt. Framför allt i storstadsregionerna som står för hela 80 procent av utbudet. I Sveriges alla län var det i juni även fler begagnade bostadsrätter till salu jämfört med i mars. Vi går mot en höst med rekordstort utbud, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Många köpare, framför allt unga människor, är utestängda från bostadsmarknaden. Där amorteringskraven slår igenom fullt ut fastnar köparna i dörren. Det gör att de inte längre får ihop sin kalkyl, fortsätter hon.

Erik Wikander, vd för Mäklarhuset, menar att det krävs politiska beslut för att bostadsmarknaden ska flyta på bättre.

– Oavsett vem som kommer i regeringsställning efter valet måste de hitta lösningar över blockgränsen. Vi har en situation nu där rörligheten på bostadsmarknaden inte fungerar. Det finns flera inlåsningseffekter. Vi har gått från fastighetsskatt till flyttskatt. Det har byggts många bostäder på senare år men mest för Volvo och Audi-segmentet i för höga prisklasser. De som verkligen behöver en bostad har det svårare att komma över ett boende, säger Erik Wikander till DN.

Även Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling, säger till tidningen att hon tror på att bostadsmarknaden stabiliseras under hösten, med en svag prisnedgång.

– Bostadspolitiken borde vara en av de stora frågorna för alla partier. Att bostadsmarknaden fungerar är förutsättning för ekonomin, sysselsättning, utbildning och att landet fungerar. Det borde vara högt upp på den politiska agendan, säger hon.

– Vi borde öppna för flera olika bostadsformer, göra lättnader i byggnadsregler. Kanske ska man som ung förstagångsköpare kunna köpa ett rum i en bostadsrätt, en slags bostadsrätt i bostadsrätten.

Läs hela artikeln hos DN här.