Booli och SBAB har tillsammans tittat på hur mycket pengar det går att spara varje månad på att sälja sin villa i Stockholm och istället flyttar till närliggande pendlarkommun.

Snittpriset för en villa i Stockholm det senaste året ligger på 6 871 200 kronor. Men för den som kan tänka sig att lägga en timmes resväg med tågn handlar det istället om drygt 2 miljoner för en genomsnittlig villa.

– Den som funderar på att flytta bör inte bara tänka ekonomiskt – hur skulle det fungera med den nya bostaden i praktiken? Har du någon som kan rycka in och hämta barnen på förskolan om tågen blir inställda, och hur skulle det sociala livet bli om du spenderar två timmar om dagen på ett tåg? Säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Att flytta från storstad till småstad är inte för alla. Men för dem som betalar för storstadens utbud men inte använder sig av det är det läge att ta sig en funderare.

– Även i storstaden förändras livet när barnen kommer. Ställ dig frågan hur mycket av utbudet du använder, lever du egentligen ett småstadsliv? Då bör du fundera på att flytta, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.