Po Tidholm

I riksomfattande turnén ”Lokalsamtal” samarbetar nu flera organisationer för att skapa engagemang kring landsbygdsfrågor och regionalpolitik under valåret 2018. Författaren Po Tidholm är inledande föredragshållare när medborgare och makthavare samlas för dialog om Sveriges landsbygder.

Lokalsamtalen arrangeras av Folkets hus och parker i samverkan med Hela Sverige Ska Leva. Producent för turnén är Teg Publishing i samarbete med Landshypotek Bank.Landshypotek Bank har verkat för landsbygden och bidragit till tusentals satsningar runt om i landet sedan 1836.

– Det är viktigt att vi lyfter fram och ger möjlighet till att prata om hela landets utveckling. Vi hoppas att Lokalsamtalen ger oss alla engagerade och intresserade nya möjligheter till den dialogen, säger Tomas Uddin, Marknads- och kommunikationschef på Landshypotek Bank.

– Sverige förändras och vi kommer som landsbygdens bank vara aktiva i att lyssna på de frågor och behov som finns på de platser som turnén kommer att besöka.

Po Tidholm – journalist, författare och föreläsare med över tjugo års erfarenhet av landsbygdsfrågan, känd från SVT-serien Resten av Sverige (2016) och aktuell med boken Läget i landet (2017) – håller i kvällen.

– Det finns en tydlig idé för det urbana Sverige, men få talar idag om visionerna för framtidens liv i Sveriges landsbygder. Jag hoppas att lokalsamtalen kan stimulera det samtalet. Vi måste hitta en ny medelväg, bortom orimliga tillväxtstrategier och bilderna av de bidragsberoendes ödeland, säger Po Tidholm.

Intresset för landsbygden är större än på många år. Däremot är det erkänt svårt att lyfta in centrum/periferi-frågorna nationellt såväl som lokalt under en valrörelse. Men såväl valet i USA som Storbritannien visade att det finns en stor grupp människor utanför städerna som inte känner sig delaktiga i dagens samhällsprojekt.

”Lokalsamtal” handlar därför om att prata, lyssna och lära sig. Den inledande föreläsningen sätter sammanhanget och följs av en paneldebatt med tongivande lokala röster; representanter från politiken, näringslivet, medierna, kulturlivet eller andra sektorer. Upplägget stimulerar lokalt engagemang och samlar kommunens/regionens makthavare i ett rum under en kväll för att diskutera de viktigaste lokala frågorna inför valet.

Turnéplan

Turnén ser ut som följande:
27 mars – OSD Folkets hus, Östersund
9 april – Sandvikens Folkets hus
10 april – Bodens Folkets hus
12 april – Ersboda Folkets hus, Umeå
16 april – Vivalla Kulturarena, Örebro
17 april – Kulturhuset i Sävsjö
18 april – Kallinge Folkets hus, Ronneby
20 april – Sköldinge Folkets hus, Katrineholm
23 april – Långshyttan Folkets hus, Hedemora
25 april – Hunnebostrand Folkets hus, Sotenäs
3 maj – Hargshamn Folkets hus
4 juni – Linköping