Bostadsrättsutbudet sjunker i Stockholm

Statistik från Hemnet visar att utbudet av bostadsrätter i Stockholms innerstad minskar. Jämfört med motsvarande vecka förra året handlar det om fem procent lägre. 

– Det är intressant att notera att utbudet nu är lägre i Stockholms innerstad än för ett år sedan. Påsken spelar nog en viss roll, men tittar man på antalet nytillkomna annonser förra veckan jämfört med veckan före påsk i fjol kom det ut 17 procent färre bostadsrätter i Sverige i år och 30 procent färre i Stockholms innerstad. Det finns absolut en påskeffekt, men också en fortsatt amorteringskravseffekt, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

– Det verkar mycket sannolikt att antalet bostadsrätter som kommer ut nästa vecka kommer vara betydligt högre, men vad som händer med utbudet hänger också på hur mycket som tas bort, fortsätter han.

Hemnet menar att det är det skärpta amorteringskravet som är den mest troliga förklaringen till att utbudet i år har minskat. Under vecka sex var sista chansen att lägga ut sin bostad till försäljning och hinna få den såld innan amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars.

Från vecka sex till vecka tolv minskade sedan utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet med 46 procent i Stockholms innerstad. Under samma period minskade utbudet med 26 procent i hela Sverige.