Fallande priser men ökad aktivitet på bostadsmarknaden

Nya siffror från Mäklarstatistik visar att bopriserna fortsatte att falla under januari månad. Störst var nedgången i centrala Göteborg, där bostadspriserna backade med tre procent under den senaste månaden. Enligt Mäklarhusets vd Erik Wikander syns dock ökad aktivitet på bostadsmarknaden, framför allt i Stockholm.

– Vi ser fortsatt vikande priser under januari månad men vi ser också ett stort trendbrott i aktivitetsnivån. Förra månaden genomfördes väsentligt fler bostadsaffärer jämfört med sista kvartalet 2017, särskilt i Stockholm. Hos Mäklarhuset ökade försäljningsvolymen i januari med 24 procent. Det visar en underliggande styrka även om priserna ännu inte balanserats, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Siffrorna från Mäklarstatistik visar att nedgången det senaste året varit kraftigast i centrala Stockholm, där priserna backat med åtta procent. Sett över tolv månaderna är priserna ned i såväl riket som Stockholm och Göteborg, medan prisutvecklingen är positiv i Malmö.

Även den normalt sett mer stabila villamarknaden visar en nedgång i januari. Precis som för bostadsrätter är det i Stockholm som utvecklingen varit mest negativ för villor, både på kort sikt och sett över ett år.

– Den utveckling vi nu ser på villamarknaden berör framför allt bostäder i det övre prissegmentet. Prisnedgången har varit störst i Stockholm där vi också har de högsta bostadspriserna, säger Erik Wikander.