Mäklare i Västerås: ”Västmanland fortsatt attraktivt för bostadsköpare”

Bostadspriserna fortsätter att stiga på många håll runt om i landet och Västmanlands län är inget undantag. Under det senaste året har bostadsrättspriserna i länet stigit med 14 procent och medelpriset för en lägenhet ligger på drygt 1,2 miljoner. Köpings kommun har haft en prisökning på hela 17 procent det senaste kvartalet, vilket är den tredje största ökningen i Sverige. Villapriserna i länet har ökat med så mycket som 8 procent de senaste tre månaderna och 16 procent under året. Genomsnittspriset för en villa är nu 2,4 miljoner kronor. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

– Det senaste året har bostadspriserna ökat kraftigt i flera av Västmanlands kommuner. Detta beror på att utbudet av bostäder under lång tid varit betydligt lägre än efterfrågan, vilket främst bottnar i att Västerås växer så pass kraftigt. Stadens gynnsamma geografiska läge i kombination med att stora företag väljer att etablera sig i Västerås gör kommunen till en mycket attraktiv plats för bostadsköpare. Prisökningen sprider sig naturligt vidare till närliggande kommuner, exempelvis till Köping som har haft den största ökningen senaste tiden, säger Robert Olsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås.

– Utbudet av bostadsrätter har sedan i somras ökat vilket lett till att priserna i länet stabiliserats de senaste tre månaderna. Utbudet av villor är dock fortfarande lågt i förhållande till efterfrågan vilket syns tydligt i statistiken. I framtiden tror jag att vi kommer se fortsatta prisökningar, om än i en lugnare takt, tack vare länets läge och attraktivitet, säger Robert Olsson.