Mäklare i Malmö: ”Historiskt lågt utbud ger säljläge på bostadsmarknaden”

640px-Lilla-Torg-MalmoBostadspriserna har stigit kraftigt i Skåne det senaste året. Priserna på bostadsrätter har ökat med hela 16 procent den senaste tolvmånadersperioden och kvadratmeterpriset ligger nu på 25 434 kronor. Även priserna på villor i länet har stigit. Det senaste året ligger prisuppgången på 11 procent. En genomsnittlig villa kostar nu strax över 3 miljoner kronor. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit del av.

– Utbudet av lediga bostäder är på historiskt låga nivåer i hela regionen. För bara för några år sedan hade vi ett genomsnittligt utbud över 1 500 villor och bostadsrätter i hela Malmö kommun, vilket kan jämföras med dagens cirka 500 lediga bostäder. Malmö är en attraktiv region där många vill bo, bland annat tack vare närheten till Köpenhamn. Det gör att efterfrågan fortsätter att öka och pressa priserna på de få objekt som finns ute på marknaden till högre nivåer, säger Peter Svensson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Malmö.

– Sommaren är traditionellt sett en något lugnare tid på bostadsmarknaden eftersom många väljer att istället fokusera på semestern. Samtidigt sjunker då utbudet av lediga bostäder ytterligare, vilket ökar konkurrensen om de objekt som faktisk finns ute till försäljning. I juni hade vi till exempel en visning med hela 56 anmälda sällskap. För den som planerar att byta bostad kan det följaktligen vara ett bra tillfälle att ägna en del av den lediga tiden till att sälja, säger Peter Svensson.