Den 3 juli arrangerade Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ett seminarium i Almedalen med temat ”Hur löser vi bostadsknuten för unga?”. Medlemmarna i seminariets diskussionspanel var överens om att många unga idag har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Vilka åtgärder som krävs för att komma tillrätta med problemen rådde det dock delade meningar om.
Till grund för seminariet låg en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Resultatet visar bland annat att 75 procent av unga personer mellan 18-30 år skulle vilja göra ett bostadsbyte. Många hindras dock av kravet på amortering. Över 30 procent spår att kravet kommer begränsa deras framtida möjlighet till bostadsköp och 25 procent anser att det redan idag får dem att avstå.
Per Markus Risman representerade organisationen jagvillhabostad.nu. Han menade att den ägda bostadsmarknaden länge varit otillgänglig för unga svenskar och att många idag känner sig övergivna av rådande bostadspolitik. Han efterlyser ett genomgående systemskifte av den politiska bostadsstrategin där fler unga ges möjlighet att få ett förstahandskontrakt, till exempel via ett mer effektivt utnyttjande av mark och de bostäder som idag finns tillgängliga på marknaden.
Att unga måste ges möjlighet till ett förstahandskontrakt höll Svante Torell från Bofrämjandet inte med om. Han menade istället att villkor och regleringar för att hyra ut delar av, eller hela, sin bostad, måste förändras. Att tillgängliggöra boenden som idag inte används eller är för stora för den som bor där kan lösa bostadsbristen temporärt. Svante uttryckte också en stor oro för att vi inte fullt ut kommer att utnyttja alla de nya bostäder som byggs inom ett par år.
Miljöpartisten Emma Hult underströk att amorteringskravet är problematiskt för unga men inte det största problemet. Kravet fyller en viktig funktion eftersom det är viktigt att betala av de pengar man lånar. Enligt Emma, är den åtgärd som kommer att ge fler unga en bostad är att bygga fler bostäder, med möjlighet till både hyra och köp. Andra åtgärder som kan underlätta för rörligheten på bostadsmarknaden är en översyn av gällande skatteregler och villkoren för att få bostadsbidrag. En utgångspunkt måste dock vara att se på Sveriges bostadsmarknad utifrån landets egna förutsättningar och inte stirra oss blinda på exempel från andra delar av världen.
Enligt Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, har politikerna blivit ”varg-tagna av Stefan Ingves riskpsykos”. Hans slutsats var att hela det politiska systemet måste kopplas ihop med hur marknaden faktiskt ser ut snarare än riskkalkyler. Enligt Lennart är det missvisande att endast fokusera på att bygga nya bostäder, politikerna måste också ta ansvar för att människor ska kunna ha råd att köpa och hyra dem. Han menade att svensk bostadspolitik är på väg att köra i diket och är sämre än på många andra platser i världen. Norge är ett bra exempel på hur detta kan förbättras där möjligen att äga sin egen bostad också medfört en sund amorteringskultur. Men att endast underlätta för unga att köpa bostad är ingen lösning, vi måste se på marknaden som helhet för att öka den totala rörligheten och därmed antalet lediga bostäder.
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kan se att det nuvarande amorteringskravet dämpat prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Om fler lånebegränsande åtgärder införs kommer effekten därför kortsiktigt att bli densamma. Han refererade också till Boverket som i en tidigare rapport redovisat att bostadsbristen i landet är något överdriven. Det är istället snedfördelningen av antalet lediga bostäder som är kärnan. Det behöver byggas mer i områden där människor faktiskt vill bo. Marcus efterlyste också tydligare besked från politikerna om vad som ska göras för att få bättre rörlighet på marknaden. Den första åtgärden, borde enligt honom vara, att ta bort flyttskatten eftersom personer som idag bor i större bostäder än de i själva verket behöver då skulle få tillräckliga incitament att flytta. Marcus avslutade med en uppmaning till unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden; ställ krav på politikerna att agera och se bostadskarriären på samma sätt som yrkeskarriären – för att lyckas krävs tålamod och en genomtänkt plan.