Flexibel planlösning med flyttbara väggar i framtidens hem

framtidensboDagens bostadsmarknad är ett hett ämne på både debattsidor och middagsbjudningar. Bostadsförmedlingens bad sin Stockholmsbaserade kundpanel tänka på hur de vill ha sitt boende om 20 år.

Många av de tillfrågade kan tänka sig att bo på nya, mer flexibla sätt. Till exempel svarade 30 procent att de kan tänka sig att bo med en flexibel planlösning med flyttbara väggar. Hälften av kundpanelen säger sig också vara öppna för att bo på vatten eller i en skyskrapa.

En stor del av kundpanelen, nästan 80 procent, tror att de kommer att bo centralt i Stockholm eller i en förort i närheten. Detta trots att bara 16 procent tror att det kommer att vara lättare att få en bostad i Stockholmsregionen om 20 år. Ungefär hälften kan tänka sig att bo en bit utanför stan om det finns mycket snabba kommunikationer till centralorten.

Även om alla de tillfrågade står i kö för en hyresrättslägenhet frågade Bostadsförmedlingen om det är den mest troliga boendeformen även om 20 år. Svaret blev att nästan hälften tror att de kommer att bo i en hyresrätt då och det vanligaste skälet till det är att man vill bo bekvämt samt slippa renovering och underhåll. Bland de cirka 20 procent som tror att de kommer att bo i en bostadsrättslägenhet var en vanlig motivering att man tror att köerna kommer vara för långa till en hyresrätt.