bolanAllt fler tar så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, för att bekosta kontantinsatsen till en bostad. Det vittnar mäklare om. I januari ökade lånen med 6,6 procent, jämfört med i december då de ökade 5,8 procent enligt statistik från SCB. Något som gör Finansinspektionen oroliga. 

Dock är ökningen av lån utan säkerhet en bra nyhet för de små nischade bankerna. Tillväxttakten har under två år ökat med hela tre procent och därmed nästan dubblerats. Samtidigt hamnar fler konsumenter hos Kronofogden och nischbanker som Collector och Resurs bank skickar in massor av ansökningar om betalningsförelägganden. Under 2016 skickade Collector in 27 000 ärenden till Kronofogden – nästan dubbelt så många som under 2015.

– Vi ser det oftare i affärerna och att ett ökat antal kronor kommer från blancolånsinstitut. Bankerna har blivit tuffare i sina krav på låntagare och det leder till en mer komplicerad finansiering av bostadsköp, sa Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm, till Svenska Dagbladet i en intervju som gjordes i december 2016.