Staffan Tell, Hemnet
Staffan Tell, Hemnet

Den senaste månaden gick priserna i riket på bostadsrätter upp med en procent medan de var oförändrade på villor. Även på tre månader har bostadsrätterna ökat med en procent medan villorna stått stilla. Årstakten har ökat något för bostadsrätter till plus åtta procent medan villorna står kvar på plus nio procent. Detta enligt de sista mätningarna hos Svensk Mäklarstatistik.

– Bostadsrättsmarknaden uppvisar en överlag uppåtgående bild. Sedan en tid är detta särskilt tydligt i Malmö, där både storstadsområdet och de centrala delarna ökar med två procent den senaste månaden. Även i Stor-Göteborg har priserna gått upp två procent  medan de centrala delarna har stått stilla. Stockholms innerstad har sedan ett par månader tydligt passerat 90.000 kr/kvm efter att ha legat ganska stilla sedan hösten 2015. Årstakten för Stockholm är alltjämt relativt låg med +5% medan de centrala delarna i Malmö toppar årstakten med 18 procent, säger Per-Arne Sandegren analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Även villamarknaden noterar en uppåtgående trend, den senaste månaden plus en procent i Stor-Stockholm och plus två procent i Stor-Göteborg. Årstakten spänner mellan plus sju procent i Stor-Malmö till plus 14 procent i Stor-Göteborg. Medelpriset för en villa i Sverige var under Januari 3,1 miljoner kronor För det tre storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö låg dom på 5,8, 4,7 resp. 3,3 miljoner kronor avslutar Per-Arne Sandegren.

… Under 2016 kom det ut färre villor och bostadsrätter på marknaden jämfört med året innan. Den trenden höll i sig för bostadsrätter under januari i år med en minskning på två procent. Men antalet nya villor till salu vände skarpt uppåt under årets första månad med en ökning på 16 procent, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.