Kunder har större förtroende för mindre banker

cashbillsDe mindre och mer nischade bankerna har större förtroende hos kunderna, det visar en undersökning som Svenskt Kvalitetsindex (SKI) nyligen genomfört. Undersökningen bygger på 5000 intervjuer som inriktades mot lån och sparande och resultatet talade sitt tydliga språk –  de större bankerna tappar när det gäller pålitlighet, ärlighet och transparens.

– Konsumenterna upplever att storbankerna tjänar pengar på bekostnad av kunderna. Det har de mindre aktörerna utnyttjat för att ta position. Samtidigt upplevs nischbankerna som ärliga i sin kommunikation och prissättning. De har gjort transparens till en fråga om pålitlighet, säger Henrik Nyman, analytiker inom bank och finans på SKI, till Svenska Dagbladet.

En annan anledning till att de mindre bankerna bättre går hem hos kunderna tros vara att de ses som mer moderna och nyskapande än de mer traditionella bankjättarna.