Rekordlågt utbud av bostäder till salu

Matilda Adelborg, Booli
Matilda Adelborg, Booli

Ny statistik från Booli visar att utbudet av bostäder till salu är rekordlågt. I både Stockholm, Göteborg och Malmö har det publicerats färre annonser under oktober och november än under samma period tidigare år.

Utbudet av både villor och lägenheter är rekordlågt för årstiden, enligt nya siffror från Booli. I både Stockholm, Göteborg och Malmö har det publicerats färre bostadsannonser i oktober och november i år än vad som publicerats under motsvarande period föregående år. Under oktober publicerades det 1000 lägenhetsannonser färre i riket än samma period under 2015 – en minskning med tolv procent.

– Det låga utbudet i kombination med korta annonstider och en låg andel prissänkta objekt tyder på att marknaden är till säljarnas fördel. Samtidigt blir den som funderar på att sälja sin bostad osäker när utbudet är lågt- kommer rätt bostad hinna dyka upp innan jag måste flytta? säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Jämfört med förra året har det varit färre annonser till salu sett till hela landet. Både Stockholm, Göteborg och Malmös utbud visar på rekordlåga nivåer för lägenhetsannonser.

– Det låga utbudet kan förklaras av en låg rörlighet till följd av olika inlåsningseffekter. Amorteringskravet hindrar många från att köpa större med nya lån. Samtidigt gör flyttskatterna och diskussioner om att uppskovet ska ändras att många väntar med att sälja för att inte utlösa reavinster innan en ny uppskovsreform införs, kommenterar Mats Ljung, ägare och styrelseordförande för Bjurfors Sverige.