visbyBostadspriserna på Gotland fortsätter uppåt och det är främst priserna på villor som ökat. Uppgången ligger på hela 15 procent under året, det är den näst högsta prisökningen i hela landet. Genomsnittspriset för en villa är nu nästan 2,6 miljoner. Även bostadsrättpriserna har stigit och visar en ökning med 2 procent under det gångna året. Priset för en bostadsrätt ligger idag på cirka 1,9 miljoner kronor i genomsnitt. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

– Många militär- och polistjänster har förflyttats till Gotland och det ökar intresset för bostäderna på ön. Det bidrar till att vi i dagsläget inte ser några indikationer på att marknaden kommer att svalna av. Dessutom kan man säga att Gotland i mångt och mycket är en förort till Stockholm. De kraftiga prisökningarna vi har sett i huvudstaden under de senaste åren gör att många tar med sig en liknande prisbild till ön. Det driver upp bostadspriserna och bidrar till ett högt tempo på den gotländska bostadsmarknaden, säger Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.

– I juni märkte vi en tydlig dipp på bostadsmarknaden, vilket till stor del berodde på att semestertiderna sammanföll med både Brexit och införandet av amorteringskravet. Många väntade då med sina bostadsaffärer för att se vad som skulle hända framöver, men nu har marknaden återhämtat sig och det är full fart på nytt, säger Bernt Björkqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby.