Kritik mot totalförbud av drönarfotografering

dronareFörra veckan beslutade Högsta Förvaltningsdomstolen att totalförbjuda fotografering med hjälp av drönare om man inte har tillstånd. Att fotografera med drönare är en metod som bland annat mäklare använt för att kunna visa upp fler vinklar av objekt som ska säljas.

– Det är klart att det är otroligt tragiskt. Det här är tvärstopp. Jag får lyfta med helikoptern om jag inte har en kamera, men då tappar det hela vitsen för mig för det är ett arbetsredskap. Just nu kan jag inte göra någonting, säger Bengt Ljunggren som är drönarfotograf till P4 Jönköping.

Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att man måste ha ett tillstånd om man ska placera en kamera på en drönare och flyga med den. Domstolen menar vidare att en sådan kamera kan användas för personövervakning om den är på allmän plats.

– Det är ett otroligt dråpslag. Många är otroligt besvikna. Det är tungt att inte kunna få in några pengar alls på det i fortsättningen, kommenterar Bengt Ljunggren som investerat 200 000 kronor på utrustning till sin drönare genom åren.