trendbrottVillapriserna i Stockholms län är lägre nu än förra året, visar ny statistik från Booli. Medelslutpriset har gått från rekordhögt i början av året, till en nivå som är lägre än samma period 2015. Booli har tittat på villapriserna i Stockholms län under den senaste fyraveckorsperioden.

Medelslutpriset för villor i Stockholms län sjönk under våren och sommaren från 5,3 miljoner till nuvarande 4,7 miljoner. Den senaste fyra veckorna (18/7-14/8) sjönk medelslutpriset till en nivå som är lägre än samma period förra året. Motsvarande period 2015 låg medelslutpriset för en villa i Stockholms län på lite drygt fem miljoner.

– Att priserna är lägre under sommaren är ingenting konstigt, så brukar det se ut. Det som däremot sticker ut är att priserna i slutet av juli och början av augusti legat på en lägre nivå än motsvarande period förra året, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli. 

Trots att reavinstskattereglerna och dyra uppskov skapar inlåsning som ger ett lågt utbud av villor i storstäderna, så att betalningsviljan blir hög, är det betalningsförmågan som styr i slutändan. Bankernas restriktivare utlåning och koppling till lönen med skuldkvot slår dessutom mycket hårdare på dyrare bostäder. Villor i Stockholmsområdet är ett bra exempel på en dyrare bostadstyp som påverkas mer då.

– Ju högre lån man tar, desto större blir skillnaden i boendekostnad när det införs ett amorteringskrav. I Stockholm har vi höga priser, och det är kanske framförallt här man ser resultatet av kravet som infördes 1 juni i år, fortsätter Matilda.

Erik Olsson, vd för fastighetsförmedlingen med samma namn, menar att man med tuffare finansiering måste prioritera hårdare. Då betalar man för det som ger den funktion man behöver medan lyxen att sprida ut den på några extra kvadrat blir svårare att unna sig.

– Ju tuffare det blir att få låna desto större skillnad blir det mellan yteffektiva bostäder och de som inte är det. Satsa på bostäder som optimerar boendefunktionen redan nu, för de kommer att ha en bättre prisutveckling, säger Erik Olsson.