Boolia1Bostäder som inte blev sålda under våren får nu en andra chans. Andelen återpublicerade annonser i Stockholms län har ökat från att innan sommaren vara ovanligt låg, till att nu i augusti istället vara ovanligt hög. Tydligast är trenden om man tittar på bostadsrätter.

Under våren var utbudet av bostäder till salu rekordhögt. Många hoppades på samma prisrally som förra året, och gick ut till försäljning med förhoppningar om ett högt slutpris. När det visade sig att köparna inte var lika betalningsvilliga som man trott inför amorteringskravet, var det många som fick dra tillbaka sin försäljning.

Nu kan vi se resultatet av detta: många bostäder som inte blev sålda under våren är nu ute till försäljning på nytt. I flertalet län är det just nu ovanligt många bostäder som ligger ute för andra gången.

– När många säljare valt att avvakta med sin försäljning samtidigt är det en viktig indikator på var marknaden är på väg, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Den som säljer en bostad innan man köper en ny har inte samma tidspress som den som väljer att köpa först, vilket resulterat i att det blir allt vanligare att pausa försäljningen några månader för att sedan prova igen.

– Allt eftersom det blir vanligare att sälja först och köpa sedan, blir det också färre bostäder som prissänks. Istället ser vi att fler annonser återpubliceras, som ett resultat av att man innan sommaren inte fick sin bostad såld till önskat pris, säger Matilda Adelborg.