Ropsten_tunnelbanan_c20Närhet till kommunikationer är det viktigaste när stockholmare ska hitta ny bostad – det visar en undersökning gjord av Fastighetsbyrån. Bopriserna kan skilja rejält trots små skillnader i restid samt mellan närliggande tunnelbanestationer. 

Undersökningen gick till så att mäklare på Fastighetsbyrån fick värdera en fiktiv lägenhet i närheten av ett par tunnelbanestationer som var utvalda på förhand. Denna lägenhet fick namnet ”Stockholmslägenheten” och utgörs av en en trea på 78 kvadratmeter med en månadsavgift strax över 4000 kronor. Den ligger på våning fyra av fem i ett bostadsrättshus och totalrenoverades år 2013.

En sådan ”Stockholmslägenhet” belägen vid Karlaplans tunnelbanestation värderades till 7,8 miljoner kronor i undersökningen, medan samma lägenhet vid tunnelbanan i Husby endast var värd 1,6 miljoner kronor. Det genomsnittliga priset för den ”Stockholmslägenheten” landade på 4,4 miljoner.

Dessutom framkom det en del påtagliga skillnader i värdet av ”Stockholmslägenheten” trots bara några minuters skillnad med tunnelbanan.

Ett exempel var vid Skanstull, som endast ligger tre minuter närmare T-centralen med tunnelbana än Gullmarsplan. Här värderades den fiktiva lägenheten 2,6 miljoner kronor högre än samma lägenhet vid Gullmarsplan. Ett motsvarande resultat kunde utläsas vid en jämförelse mellan Bredäng och Mälarhöjden‚ i Mälarhöjden, som endast ligger två minuter närmare stan än Bredäng, värderades ”Stockholmslägenheten” till fem miljoner kronor. I Bredäng uppskattades samma lägenhets värde till två miljoner kronor.