philipmartinsenBara tre månader efter lanseringen har den första bostadsförsäljningen genomförts av startupen Nooks. Konceptet bygger på att samla hem som kanske är till salu och minska hetsen vid bostadsaffärer. Intresset har varit stort och det finns just nu över etthundra lägenheter som kanske är till salu på sajten.

– Med Nooks vill vi förlänga säljfönstret och förändra människors beteende vid bostadsaffärer. Det känns därför extra roligt att vår första försäljning bevisar att vår affärsmodell funkar, säger Philip Marthinsen, medgrundare till Nooks. Försäljningsprocessen fick växa fram under den tidsperiod som både säljare och köpare behövde och slutade i ett pris som var rätt för båda parter.

Lägenheten som nu är såld ligger på Breitenfeldsgatan 5 och är 95 kvadratmeter stor.

– Jag blev väldigt nyfiken på Nooks när jag hörde talas om tjänsten genom en vän. Min fru och jag var inte i behov av att sälja vår lägenhet snabbt, därför tänkte vi att Nooks skulle passa oss bra. Vi lade ut lägenheten till försäljning i mitten av juni när vi var mitt uppe i de sista förberedelserna av vårt eget bröllop. Hade vi sålt med en traditionell mäklare hade det nog aldrig fungerat att vi gifte oss och var iväg på bröllopsresa samtidigt som vi var i processen av att sälja vårt hem. Jag tror verkligen på konceptet att det blir en bättre  affär för alla inblandade om man minskar stressen och inte tvingar fram en snabb försäljning. Det kan ju ta tid att hitta rätt köpare, säger Christian Mertzig, lägenhetsägare av Breitenfeldsgatan 5.

Slutpriset 10 500 000 kronor (drygt 111 000 kr/kvm) är en toppnotering på Breitenfeldsgatan och är ungefär tio procent högre än övriga försäljningar under 2016*. 

– Det är extra peppande att vår första affär bekräftar grundtanken om att rätt pris varken behöver lockpriser eller hetsiga budgivningar – och att en försäljning kan få ta tid. I det här fallet startade budgivningen på den nivå som säljaren verkligen kunde tänka sig sälja för, 10 250 000. Försäljningspriset landade sedan knappt tre procent över detta pris, säger Philip Marthinsen.

På Nooks kan lägenhetsägare välja att informera mer specifikt inom vilken tidsram som lägenheten är till salu. Det finns tre kategorier:

• Till salu nu

• Snart till salu (0-3 månader)

• Kanske till salu (3-12 månader eller 12 + månader)

Just nu finns det fyra lägenheter som är till salu nu, och tio lägenheter som snart är till salu.

*Enligt statistik från Booli.se https://www.booli.se/slutpriser/breitenfeldsgatan/98308/