fastighetsbyraaaI Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 448 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 7,15 på en skala mellan noll (köparna) och tio (säljarna). Det kan jämföras med 5,61 när samma fråga ställdes i juni. Fördelen för säljarna har alltså ökat relativt kraftig även om den inte når upp till samma nivå som när Mäklarpanelen genomfördes i april.

– Marknaden har återhämtat sig och har nu ett mer normalt utbud och relativt stark efterfrågan, även om det varierar en del mellan olika segment. Innan sommaren, framförallt i maj, ökade utbudet relativt kraftigt på vissa orter. Amorteringskravet skapade en oro och många ville helt enkelt sälja innan första juni. Nu är den effekten borta vilket ger en stabilare marknad, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Trenden att efterfrågan är lägst i Stockholm (5,52) och Göteborg (6,48) håller i sig. Resultaten i Mäklarpanelen visar även att efterfrågan på villor är starkare än på bostadsrätter.

– Bankerna har ju fasat in amorteringskravet under en längre tid, även innan första juni. En av effekterna verkar vara att efterfrågan sjunkit mest där bostäderna är som dyrast vilket känns naturligt. Parallellt kan vi även se att efterfrågan på villor blivit starkare än på bostadsrätter , säger Lars-Erik Nykvist.