5857387835_637b75b1cd_zDet är billigare än någonsin för bankerna att låna upp pengar till bolån med långa löptider. Trots detta är räntan för bolåntagaren högre. Nordea, som har höjt räntan på lån med fem års bindningstid, säger till SvD Näringsliv att man avvaktar hur marknaden kommer utvecklas. 

När någon tar ett bolån hos en bank löser banken bland annat detta genom att ge ut bostadsobligationer längre löptider, som investerare kan placera pengar i. Medelvärdet på en femårig bostadsobligation låg precis över en procent i början på året. I februari hade den sjunkit till 0,74 procent och i juli låg den på 0,18 procent. Förra fredagen beräknades värdet till 0,9 procent – en historiskt låg nivå, rapporterar SvD Näringsliv.

– Kostnaden för den delen av bolånen som finansieras med svenska bostadsobligationer har närmat sig noll, konstaterar Tor Borg, chefsekonom på SBAB till tidningen.

Dock syns det inte att det blivit mycket billigare för bankerna att låna upp pengar på detta sätt. Bankernas snitträntor på bolån med fem års bindningstid har i princip legat still under våren och sommaren. Och hos en del banker har den genomsnittliga räntan på lån med fem års bindningstid till och med stigit. Hos Nordea har siffrorna ökat från 2,08 procent i december förra året till 2,23 procent i juli i år. Även hos Danske Bank har snitträntan ökat mellan december och juli.

Anledningen är att vi avvaktar hur marknaden kommer att utvecklas, bland annat på grund av brexit. Vi bevakar därför nu marknaden noga för att se vilken riktning den tar, är Nordeas presschef Magnus Nelins svar när SvD Näringsliv ställer frågan varför banken låtit bli att sänka räntan i takt med räntenedgången på bostadsobligationerna.

– Det är intressant att konstatera att den offensiva penningpolitiken med negativ ränta för att stimulera ekonomin faktiskt inte påverkat bolåneräntorna. Det är en drömsits för Stefan Ingves att den svenska kronan är försvagad samtidigt som bostadsmarknaden i och med de oförändrade boräntorna inte eldas på. Om det är tur eller skicklighet återstår dock att se, säger Pär Magnusson, chefsstrateg på Swedbank, till SvD Näringsliv.