bostadsratt1Det är fortsatt tryck på bostadsmarknaden, trots amorteringskravet som infördes den 1 juni i år. Antalet objekt som finns på bostadsmarknaden är jämförbart med förra hösten och intresset för visningshelgen är stort

 Det gäller hela landet. Jag var nyligen i Hemavan och där är det lika många objekt till salu i höst som det var förra året, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, till SvD Näringsliv.

Enligt Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i riket har ökat med åtta procent under de senaste tolv månaderna. Skulle inget drastiskt hända tror Tanka Ilic att prisökningen kommer att ligga på tio procent för hela riket vid slutet av året.

– Tillgång och efterfrågan styr, och det gäller i hela Sverige. I orter där det finns arbete ökar fortfarande priserna. Jag tror att attraktiva objekt i attraktiva områden kommer att ha lika högt tryck som föregående år, absolut, fortsätter hon.

Det finns dock tecken på att marknaden trots allt lugnat sig, ett av dem är att antalet försäljningar före visning har sjunkit jämfört med hur det såg ut förra året, säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån till SvD Näringsliv.

– När marknaden var som hetast såldes kanske en tredjedel av objekten i Stockholm och Göteborg före visning. Nu är vi nere på kanske tio procent. Säljarna är mindre intresserade av att avsluta före visning i dag.

– Varför är lite svårt att säga, men det kan vara så så att säljarna inte är lika nervösa längre. Förra hösten var det väldigt högt tryck fortfarande och väldigt stark efterfrågan. Det drevs lite av amorteringskrav som skulle komma. Nu har man inte kniven på strupen, avslutar han.