stockholm-718879_640De kommande tre månaderna kommer bostadspriserna att falla – det tror svenska mäklare enligt Valueguards mäklarpanel. Valueguard frågar fastighetsmäklare varje vecka hur de tror att bostadspriserna kommer att utvecklas den närmaste tiden och trots att en stor majoritet i både våras och vintras trodde på en uppgång så har trenden pekat åt andra hållet sedan amorteringskravet infördes i juni i år.

Under förra veckan låg indikatorn, som anger differensen mellan andelen som tror på uppgång respektive nedgång, på minus 21. Något som kan jämföras med en nivå runt plus 50 för månaderna mars och april.

– Jag tror att oron har ökat, kopplat till amorteringskravet, diskussionen om skuldkvotstaket, bostadssamtalen och nu senast brexit, som är en humörsänkare, säger Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarföretaget Erik Olsson till Dagens industri.

Under maj månad i år var utbudet på bostäder högre än vanligt men eftersom att köparna inte var lika mycket på tårna som säljarna drogs många objekt tillbaka – några som sannolikt kommer ut på marknaden igen efter sommaren.

– Vi ser framför oss att det kan bli en ganska stor utbudsökning i augusti, säger Johan Nordenfelt.

Enligt Valueguard gick bostadsrättspriserna i Stockholm ned med nästan tre procent i maj. Svensk mäklarstatistik visar att i de centrala delarna av Stockholm ligger bostadsrättspriserna i dag på samma nivå som i augusti förra året.

– Det finns en hel del som talar för att vi får den här mjuklandningen som ger en stabil bostadsmarknad med långsiktigt hållbara priser. På många sätt är det positivt för alla inblandade, säger Johan Nordenfelt till Dagens industri.