shutterstock_82216420Svenskarna drömmer om skärgårdshus med stora fönster, hem som städar sig själva och tekniska boendelösningar som minimerar klimatpåverkan. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport 2016. I framtiden är det minimalistisk inredning med grafiska linjer och mönster som gäller. Dessutom verkar den gröna trenden slagit rot i de svenska hemmen. Många önskar sig nämligen trädgårdsland, växthus och egen trädgårdsmästare.

För fjärde gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten 2016, en riksrepresentativ Sifoundersökning där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. Totalt har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, boende, bostadsbyte och inredning.

Framtidens drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Även funkisvillor med altan och stor trädgård lockar. Hemmen ska dessutom helst ligga nära såväl natur, som matbutiker och bra kommunikationer. Trendrapporten 2016 visar även att hela 84 procent kan tänka sig att förändra hemmet för att göra det mer miljövänligt. Flest vill installera solceller, men att byta till lågenergilampor eller miljöklassade vitvaror är också populära alternativ.

När svenskarna får välja hur deras framtida boende ska inredas blir svaret minimalistiskt med grafiska linjer och mönster. Industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing går även hem. Gällande hemmets tekniska funktioner önskar sig många framförallt en bostad som städar och dammar sig själv, men också mobila robotar som hjälper till med hushållssysslorna. Var tionde vill till och med kunna byta planlösning med ett enkelt knapptryck.

– Trendrapporten är en vägvisare för hur bostadsmarknaden kommer att se ut i framtiden. Det är tydligt att vi går mot en allt mer digitaliserad vardag och det sätter sin prägel på hur vi lever och bor. Även om fler väljer att flytta till städerna så finns ändå drömmen om den svenska skärgårdsidyllen kvar. Fler svenskar ställer dessutom krav på att våra bostäder ska anpassas efter miljön och många väljer även att betala extra för det. Vi kommer flytta oftare i framtiden – och kollektiv blir en allt vanligare boendeform, Tanja Ilic vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Vi måste räkna med högre kostnader för boendet, för räntan kommer inte ligga kvar på den här låga nivån, tillägger Jens Magnusson privatekonom på SEB.

Svenskar köper bostad utan att ha sett den Undersökningen visar också att 46 procent vill byta bostad. Trädgård och sjö- eller havsutsikt är svenskarna beredda att betala lite extra för. Väl på jakt efter ny bostad, föredrar svenskarna fortfarande traditionella visningar. Hela 15 procent vill dock gå på bostadsvisning i virtual reality och var tionde kan till och med tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verkligheten.

– Vi har nyss vant oss vid VR (virtuell reality) men framtiden handlar om AD. Alltså Augumented reality, ungefär som förstärkt verklighet. Med dessa glasögon på oss kan vi gå in i ett hologram och titta i lägenheten och se oss omkring. Vi kan även se precis den inredningen vi vill ha. Om cirka fem år kan vi använda den tekniken, säger Marcus Larsson, vd Objekt360.

Trendrapporten visar även att det är viktigt för många att ha ett finrum.
– Den nya trenden är att vi satsar på att få det fint i vardagsrummet, som trendrapporten visade. Så ta tillbaka finrummet, det är okej att ha ett vuxenrum, säger Hanna Wessman inredare på Hannas Room och programledare i tv-programmet Äntligen Hemma.