spanienPrisutvecklingen på bostäder i Spanien är fortsatt positiv och under den senaste tolvmånadersperioden stiger priserna på riksnivå med 6,3 procent, enligt den senaste rapporten från Instituto Nacional de Estadistica från den 9 juni. Allra mest stiger priserna i Madrid (+9,7 procent) och på Mallorca (+8,8 procent). Även i Katalonien (+8,6 procent), där staden Barcelona är betydande för statistiken, stiger priserna kraftigt.

– Tempot ökar på den spanska bostadsmarknaden både vad gäller priser och antal transaktioner. Precis som vi noterat tidigare är efterfrågan störst i storstäderna Madrid och Barcelona där urbaniseringstrenden parat med utländsk efterfrågan är motorn. Även Mallorca visar en kraftig uppgång vilket till stor del kan förklaras med en ökande utländsk efterfrågan, främst från Sverige och Tyskland, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

Enligt värderingsföretaget TINSAs senaste rapport för första kvartalet 2016 stiger priserna i Spanien på tolv månader med 1,4 procent. Även här är det storstäder som Madrid (+7,5 procent), Barcelona (+9,2 procent), Málaga (+6,7 procent), samt Palma de Mallorca (+4,2 procent) som driver.

– Tittar vi på de områden där många av våra svenska kunder köper bostäder sticker främst Tenerife (+5,9 procent) och Costa del Sol (+4,0 procent) ut. Särskilt på Costa del Sol har våra mäklare rapporterat om prisökningar det senaste halvåret och nu ser vi det också i marknadsstatistiken, säger Daniel Nilsson.