amortHöga prisförväntningar hos säljare som inte uppfylls av köpare. Samtidigt har utbudet av bostäder till salu varit det lägsta sedan 2008. Så här har bostadsmarknaden påverkats av amorteringskravet vecka för vecka. 

Det tar längre tid att sälja en bostad nu än före amorteringskravet – i nästan hela landet. I Stockholms län har den genomsnittliga annonstiden ökat från elva till 20 dagar mellan vecka 18 och 24. Samtidigt har hela landet haft höga bostadspriser i maj, som sjunkit en del under juni.

Den största procentuella prisskillnaden står Västerbottens län för. I maj var priset för en genomsnittlig bostad 1,9 miljoner, i juni 1,3 miljoner. Motsvarande period 2015 ökade istället medelslutpriset med 11% mellan maj och juni i Västerbottens län. I Stockholms län har medelslutpriset bara minskat med 2% mellan maj och juni i år, år 2015 ökade det istället med 2% under samma period.

Många har förväntat sig ett liknande prisrace som föregående år. Säljare har därför gått ut med höga prisförväntningar, som inte alltid uppfyllts. Samtliga län, med undantag för Jönköpings län, har en större andel prissänkta objekt i juni än i maj.

– Den höga andelen prissänkta objekt beror troligtvis på att många velat testa marknaden och sett hur mycket man kan få för sin bostad innan 1 juni, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Prissänkningar sker när köparna inte lever upp till säljarnas förväntningar. När många säljare väljer att sänka sina utropspriser samtidigt är det en viktig indikator på var marknaden är på väg på kort sikt.

– Det ska mycket till innan man väljer att sänka sitt utropspris, många ser det som en sista utväg. Det är ju inte roligt att behöva att sänka sina förväntningar när det handlar om en så stor affär. Det är många som valt att avvakta med försäljningen när man inte fått det pris man förväntat sig, och det kommer vi först se resultatet av i höst, säger Matilda Adelborg.