ewFörra veckan rapporterade MäklarVärlden om att var sjätte villaägare vill bo kvar i sitt hus livet ut, detta enligt en undersökning genomförd av Mäklarhuset. Nu kommenterar Mäklarhusets vd Erik Wikander siffrorna till Handelsbankens Ekonomi- och Finansnyheter. 

– Vi har idag en bostadsmarknad som är i obalans – de senaste åren har det sett som så att villaförsäljningen har stått för 35 procent, således har bostadsrättsmarkanden stått för 65-70 procent. Detta har skapat en trögrörlighet på bostadsmarknaden, säger han.

Men han tror inte att problemet ligger i att villaägare inte vill flytta, utan att det snarare medför ovälkomna kostnader.

– Om en villaägare köpte sin villa för 20 år sedan och huset är helt avbetalt och klart och barnen har flyttat ut är det fortfarande billigast att bo kvar i villan. En flytt medför flyttskatt och dessutom ska man hitta ett boende som passar ens krav, fortsätter han.

Erik Wikander menar vidare att detta är en politisk frågeställning.

– Vi som arbetar i branschen efterfrågar ett tydligt regelverk. Införandet av amorteringskravet är en bit, men en annan viktig bit är hur kommunerna arbetar med framtida detaljplaner och utveckling av områden. Dessutom måste det tillföras nya bostäder som är anpassade utefter alla målgrupper.

– Har du bott i villa så är du van vid ytor för socialt umgänge och förråd. Ska du då flytta måste detta finnas för att du ska kunna flytta över hela ditt bohag. Jag vet att många boenden som ligger i nyproduktion nu har små förrådsutrymmen och då blir det svårt.

Dock tror han att stabiliteten på bostadsmarknaden kommer att infinna sig så småningom.

– Bostaden är en viktig del av livet och om man drömmer att bo i villa så tycker jag att man borde se till att förverkliga den, även om det kanske tar lite längre tid än vad man först tänkt, avslutar Erik Wikander.