nordea

Arbetet med att förbereda en lagstiftning som gör att Finansinspektionen, FI, kan införa ett skuldkvotstak för nya bolån pågår i detta nu. Men Nordeas makroanalytiker, Anders Wallström, tror inte att ett sådant införande kommer att ske, skriver Svenska Dagbladet. 

– Om signalerna är rätt, att det pågår en inbromsning på bostadsmarknaden, kommer beslutsfattarna att vara försiktiga med att införa nya åtgärder, säger han till tidningen. 

Ett skuldkvotstak skulle innebära, så som FI har skissat på regeln, att den som tar bolån endast får låna upp till sex gånger sin egen disponibla årsinkomst. Men, eftersom det redan skett en dämpning på marknaden, trots att det bara är drygt en vecka sedan amorteringskravet infördes, tror inte Anders Wallström att det kommer tas till fler åtgärder.

– Finansinspektionen och Riksbanken vurmar för ett så kallat skuldkvotstak men jag tror inte det kommer införas. Om signalerna är rätt, att det pågår en inbromsning på bostadsmarknaden, kommer beslutsfattarna att vara försiktiga med att införa nya åtgärder, säger Andreas Wallström till Svenska Dagbladet.

Han lägger dock till att den viktigaste faktorn för hur bopriserna utvecklas är hur boräntorna rör sig.