BK”Plan- och bygglagen är den största katastrof som finns” Det sade Bert Karlsson, entreprenör inom flyktingboenden, när han fick kommentera flyktingboenden och bostadskrisen under en debatt med representanter från Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Migrationsverket och MSB. 

Han menade att bostadskrisen skapats av kommunerna som använder Plan- och bygglagen, PBL, för att hindra att det byggs flyktingförläggningar. Det är alltså en orättvis kritik mot Migrationsverket, konstaterade han.

– Jag håller fortfarande på med Kungsbacka kommun som gett sig fan på att de aldrig ska ha en flyktingförläggning, de överklagar så mycket de orkar. PBL är den största katastrofen som finns. Kungsbacka är den mest rasistiska kommun jag hamnat i någonsin, rapporterar tjugorfyra7.se.

Han tog vidare Eslövs kommun som exempel.

– Eslövs kommun köpte ett helt hotell för att stoppa en flyktingförläggning. Jag kan ge hur många exempel som helst. Man blir så förbannad på dessa politiska lögner. De ville inte ha flyktingar för de var rädda för att Sverigedemokraternas opinionssiffror skulle öka. Det är politiskt spel rakt av.

På frågan om vad som är viktigast inför framtiden så menade Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Migrationsverket och MSV att samverkan är A och O. Bert Karlsson gav följande svar:

– Jag vill göra om de stora förläggningarna till gamla tidens folkhögskola. Man börjar läsa språket från dag ett och informeras om rättigheter och skyldigheter i samhället. När de är relativt klara ska arbetsförmedlingen börja lotsa ut dem till praktikjobb osv. Så får vi nytta av de som kommer hit. Jag har själv ungefär 70 procent anställda som är från utlandet för de kommer till jobbet varje dag. Det gör inte svenskarna för de är världens näst lataste folkslag. Det är bara norrmännen som är latare.